Lannoo en WPG doen samen bod op voormalige PCM-uitgeverijen

De Vlaamse uitgever Lannoo biedt samen met het Nederlandse WPG Uitgevers op de boekenuitgeverijen die De Persgroep overnam van PCM Algemene Boeken, zo heeft NRC Handelsblad in zijn vrijdagavondeditie gemeld. De boekendivisie van het voormalige PCM omvat de uitgeverijen Bruna, De Boekerij, Meulenhoff, het Spectrum, De Standaard Uitgeverij en Unieboek en heeft een omzet van bijna 100 miljoen euro. De Persgroep, de nieuwe eigenaar van PCM, had de boekenuitgeverijen een tijd geleden al in de etalage geplaatst en zou met de verkoop 40 à 60 miljoen willen realiseren.
De andere concurrent voor de overname is de Nederlandse investeringsmaatschappij Gilde. Gilde is een zogenaamde 'private equity investeerder' met belangen in zo'n 250 bedrijven in Nederland, Frankrijk en Zwitserland en specialiseert zich in het realiseren van management buy-outs van middelgrote ondernemingen in de Benelux. Een derde geïnteresseerde koper Rabo Private Equity, heeft zich deze week teruggetrokken.
Lannoo heeft in interviews en dergelijke al meermaals zijn belangstelling voor de boekendivisie van PCM gesignaleerd. Het had er wel aan toegevoegd dat het uitgeverijenpakket te groot was om alleen te bieden. Lannoo, dat de laatste jaren flink in expansie is, wil haar terrein in Nederland verder vergroten. Met Terra kocht Matthias Lannoo al een eigen uitgeverij, verkoop- en distributiehuis in Nederland.
"Wanneer de Persgroep haar boekenuitgeverijen verkoopt aan WPG en Lannoo wordt de boekendivisie toch in delen opgesplitst, ondanks eerdere verzekeringen dat dat niet zou gebeuren", noteert Boekblad. "In het licht van Lannoo’s Nederlandse ambitie om weer literatuur uit te geven, zal zij geïnteresseerd zijn in A.W. Bruna of Meulenhoff Boekerij." WPG zou geen interesse hebben in het geheel, wel bijvoorbeeld in Standaard/Manteau, waarmee het een flinke poot in Vlaanderen zou verwerven, terwijl het met A.W. Bruna in het populairdere boekensegment meer armslag kan krijgen. WPG omvat nu onder meer De Arbeiderspers, Querido, Querido Kind, De Bezige Bij, Athenaeum-Polak & Van Gennep, Balans, Nijgh & Van Ditmar, Archipel, Singel Pockets, Cargo, Thomas Rap en Ludion.
"Wanneer de Persgroep het bod van Gilde accepteert, blijft de boekendivisie vooralsnog bijeen, maar komt zij wel in handen van een financiële partij, die de boekenmarkt niet kent, en vooral kijkt naar het financiële plaatje, het rendement, de verwachtingen, de marktomstandigheden en het bedrag", schrijft Boekblad nog.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 12-12-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening