Derek Walcott benoemd tot professor poëzie aan Essex University

Nadat hij in een onverkwikkelijke zaak het professoraat poëzie misliep aan de Oxford University, is Nobelprijswinnaar Derek Walcott alsnog aan een Britse universiteit benoemd. De Caribische dichter en toneelschrijver werd uitverkoren aan de kleine Essex University, zo meldt The Independent. De Nobelprijswinnaar 1992 zal in de lente van 2010 een serie workshops en lezingen geven. Hij kreeg in september 2008 al een eredoctoraat aan de Essex University (zie foto). Essex is ook de alma mater van onder meer Ben Okri. Het is uitzonderlijk dat de 79-jarige Walcott naar Groot-Brittannië reist. Hij verdeelt zijn tijd tussen zijn geboorte-eiland Saint-Lucia en New York. Aan de Essex University doceren enkele belangrijke kenners van Walcotts oeuvre.
In mei 2009 moest de dichter van het epische Omeros zijn kandidatuur om poëzie te doceren aan Oxford intrekken nadat hij beschuldigd was van seksuele intimidaties. Zowat honderd academici in Oxford hadden de weken voor de verkiezingen documenten ontvangen waarin werd ingezoomd op een geval van ongewenst seksueel gedrag van Walcott tegenover een Harvardstudente in 1982. Padel werd na het terugtreden van Walcott verkozen voor het prestigieuze ambt, maar toen meer details over haar rol bij de 'perslekken' aan het licht kwamen, moest Padel al na negen dagen aftreden.
De zaak kreeg internationaal bijzonder veel ruchtbaarheid (zie onze ), en was de aanleiding voor Oxford om de verkiezingsprocedure grondig te herzien, zoals The Guardian deze week aankondigde. De betrekking in Oxford is na de heisa nog vacant maar de universiteit hoopt tegen de herfst van 2010 een nieuwe professor te hebben benoemd.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 13-12-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening