Joke van Leeuwen krijgt Gouden Ganzenveer

De Nederlandse schrijfster, tekenares en performer Joke van Leeuwen (1952) krijgt de Gouden Ganzenveer 2010. De prijs wordt toegekend "aan een persoon of instituut vanwege zijn of haar grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in Nederland". Gestart in het theater waar zij tegenwoordig cabaret, literatuur en beeld combineert, ontwikkelde Van Leeuwen zich tot een hoogst originele schrijfster en illustrator van kinder- en jeugdboeken. Inmiddels is ze ook als schrijver van proza en poëzie voor volwassenen actief. Ze is tot 28 januari 2010 nog stadsdichter van Antwerpen, waarna ze opgevolgd wordt door Peter Holvoet-Hanssen. Met haar jongste roman Alles nieuw was ze geselecteerd voor de shortlist van de AKO literatuurprijs 2009. Haar werk werd al met verschillende prijzen bekroond. Zo won ze met haar kinderboek Deesje onder meer het Zilveren Penseel en de Gouden Griffel. Voor haar gedicht Andermans hond kreeg ze in 2007 de Herman de Coninckprijs. Joke van Leeuwen krijgt de Gouden Ganzenveer op 8 april in Amsterdam uitgereikt. Eerder ontvingen Adriaan van Dis, Joost Zwagerman, Tom Lanoye, Peter van Straaten, Maria Goos, Kees van Kooten, Jan Blokker en Michaël Zeeman de jaarlijkse prijs.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 13-12-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening