P.C. Hooftprijs gaat naar Charlotte Mutsaers

De Nederlandse schrijfster Charlotte Mutsaers (°1942) wordt bekroond met de P.C. Hooft-prijs 2010, zo maakte zojuist het Letterkundig Museum bekend. Deze belangrijke oeuvreprijs, ter waarde van 60.000 euro, is dit jaar bestemd voor proza. De prijs wordt haar uitgereikt op een feestelijke bijeenkomst in het Letterkundig Museum, waarschijnlijk donderdag 20 mei 2010, een dag voor de sterfdag van de naamgever van de prijs, de dichter P.C. Hooft (1581-1647).
‘Het proza van Mutsaers is onmiskenbaar het werk van een dubbeltalent", zo stelt de jury. "Zo geduldig als een schilder de materiële wereld beklopt en aftast, zo precies plooit Mutsaers haar teksten rondom concrete voorwerpen als een rok, een dennenappel of een mobiele telefoon. Geen wonder dus dat haar teksten zeer beeldend zijn."
Mutsaers krijgt deze prijs voor haar “verhalend proza”, maar het is onmogelijk haar romans los te denken van essaybundels als Paardejam en Zeepijn. "Haar speelse essayistiek ligt in het verlengde van haar verhalend proza, en vice versa. Al haar werk komt tenslotte voort uit eenzelfde mentaliteit, eenzelfde manier van in het leven staan. En een belangrijk onderdeel van deze levenshouding is de gepassioneerde omgang met de literatuur. Haar oeuvre is een groot impliciet pleidooi voor de verwondering, de betovering, de onbevangenheid, het enthousiasme", luidt het nog. Haar recentste roman Koetsier Herfst werd alom lovend onthaald.
Het werk van Charlotte Mutsaers werd eerder bekroond, onder andere met de Jacobus van Looy-prijs en de Constantijn Huygens-prijs in 2000, beide prijzen voor een geheel oeuvre. De prijs is toegekend op voordracht van een jury bestaande uit Janet Luis (voorzitter), Geert Buelens, Alle Lansu, Saskia Pieterse en Leo Pleijsier. Recente eerdere laureaten van de P.C. Hooftprijs in het genre proza waren J.M.A. Biesheuvel (2007), Cees Nooteboom (2004), Gerrit Krol (2001), F.B. Hotz (1998) en A. Alberts (1995). Zie ons eerder bericht over de tentoonstelling die momenteel loopt in Oostende omtrent .
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 14-12-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening