Boekontwerpers herscheppen 21 Vladimir Nabokov-covers

John Gall, art director voor Vintage and Anchor Books, kennen we onder meer als ontwerper van een aantal bekende Amerikaanse paperbackcovers van Haruki Murakami. Recent rondde Gall een ambitieus en tegelijk speels project af omtrent Vladimir Nabokov. Onder zijn supervisie kregen alle eenentwintig boeken van Nabokov een nieuwe vormgeving aangemeten. Op de Design Observer site licht hij de gehanteerde principes toe, die vertrekken van het idee dat Nabokov een fervent en gepassioneerd vlinderverzamelaar was, iets waar al eerder boekontwerpers van Nabokovboeken soms mee aan de slag gingen. "Elke cover bevat een foto van een 'specimen box', van het genre dat insecten- en vlinderverzamelaars gebruiken om hun veroveringen op te spelden. Elke box werd opgevuld met papier, prullaria en insectenprikkers. Telkens werd gevarieerd en gezocht naar een link met de inhoud." Hij besteedde het project uit aan diverse jonge of toonaangevende ontwerpers, zoals Chip Kidd (die overigens de erg geslaagde cover maakte voor het onlangs verschenen postume Nabokov-boek The Original of Laura). Ook Dave Eggers maakte er een, voor Laughter in the Dark. De resultaten gaan van voortreffelijk tot verbazingwekkend. Zie deze slideshow.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 16-12-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening