Literaire banden tussen Amsterdam en New York belicht op festival

De vierhonderdjarige banden tussen Amsterdam en New York zijn dit jaar in Nederland omstandig gevierd en belicht. Literair bleef het transatlantisch eerder stil. De Amsterdamse Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam (SLAA) probeert daar het komend weekend (18-20 december) op de valreep nog verandering in te brengen. Ze organiseert een Amsterdam-New Yorkfestival, waarop een groot aantal inspirerende gasten uit New York en Amsterdam hun licht laten schijnen over de invloed van de stad op hun leven en werk.
Vragen als 'wat is de (artistieke) aantrekkingskracht van beide steden, waarom inspireren beide steden vele schrijvers en kunstenaars over de hele wereld' komen aan bod. Is New York nog steeds een beetje Nieuw Amsterdam, of is alle Nederlandse invloed verdwenen?
Dirk van Weelden, Jaap Jacobs, Martine Gosselink, Jan Tromp vergelijken het oude en nieuwe New York. Sacha de Boer portretteerde kunstenaars die van New York naar Amsterdam zijn gekomen en vice versa. Ze gaat met twee van hen, Eddie Woods en Karen Birnholz, in gesprek over de invloed van de stad op hun werk. Joost Zwagerman, Jonathan van het Reve, Hagar Peeters, Karin Amatmoekrim, Nathaniel Rich en Binnie Kirshenbaum beschrijven een hele stad aan de hand van één bijzondere locatie. Keke Keukelaar, literair fotografe, fotografeerde de auteurs op die plekken.
Behalve dat hangt er vanaf vrijdag 18 december ook de fotoreeks New York Encounters in De Balie ter bezichtiging. Colum McCann, een Irishman in New York, schreef Laat de aarde draaien, veelvuldig bekroonde roman over New York en komt daarover vertellen. Mike Dash (foto) doet de geschiedenis van de New Yorkse mafia uit de doeken zoals beschreven in zijn nieuwste boek De eerste familie.
Very special guests zijn Caro Llewellyn en Rhonda Sherman: de artistiek directeuren van dé twee literaire festivals van New York, PEN World Voices en The New Yorker festival. Ze komen naar Amsterdam om onder meer over het belang van een groot internationaal literatuurfestival te praten. Verder zijn er ook drie New York-films te zien: Annie Hall, Capote en The Squid and the Whale.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 16-12-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening