Uitreiking Gouden Uil alweer volgens nieuwe formule

De uitreiking van de Gouden Uil Literatuurprijs ondergaat opnieuw een metamorfose. Dit jaar wordt de bekendmaking van de winnaars ondergebracht in het nieuwe cultuurprogramma Cobra van Frieda Van Wijck. Bij de voorbije editie in mei 2009 ontvingen de laureaten hun lauweren tijdens een rechtstreekse Terzake-uitzending. Maar er heerste nadien nogal wat onvrede bij de kijkers én bij de genodigden op het Antwerpse stadhuis. De live-interventies over de Gouden Uil in Terzake kwamen amper uit de verf en alles werd op een drafje afgewerkt. Dat de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs uit de boot viel, wekte nog meer wrijving.
Nu opteert de Gouden Uil voor een matinee op 25 april 2010, de dag van de uitreiking, die opnieuw plaatsvindt in gaststad Antwerpen. “De VRT maakt ’s middags opnames, waarna er ’s avonds verslag wordt uitgebracht in het programma Cobra”, zegt ­Canvas­woordvoerder Anne Stroobants vandaag in De Morgen. “Frieda Van Wijck interviewt de genomineerde auteurs en laureaten.” Dat zou kunnen betekenen dat de winnaar dit jaar niet live op tv bekend wordt gemaakt. “Hoe we dat precies invullen, moeten we nog bekijken. Ook Radio 1 kan hier een rol spelen. En 25 april is nog veraf.”
Gouden ­Uil­organisator Villanella heeft eveneens de jurybezettingen bekendgemaakt. Bij de 'volwassenenjury' van de Gouden Uil wordt er amper met de pionnen geschoven. Humo-coryfee Guy Mortier fungeert nog een jaar als juryvoorzitter en ook Sam De Graeve, Jeroen Maris en Jeroen Vullings blijven op post. Wel neemt recensente Kathy Mathys de plaats in van Eva Berghmans, die met zwangerschapsverlof is. Meer verschuivingen zijn er bij de jury van de jeugdliteratuur, waar Bart Vanegeren en Aagje Swinnen ermee ophouden. Zij worden vervangen door ­jeugd­theater­regisseur Jo Roets en leerkracht en De Leeswolf-recensent Jürgen Peeters. Jelle Van Riet blijft voorzitster. De longlists worden bekendgemaakt omstreeks 22 februari, de shortlists volgen op 8 maart. De Gouden Uil ging in 2009 naar Robert Vuijsje voor Alleen maar nette mensen.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 16-12-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening