Bibliotheekboek na 99 jaar teruggebracht

Of het werkt aanstekelijk, of er is een curieus opbod aan de gang inzake het retourneren van geleende bibliotheekwaren. Nu is na bijna honderd jaar een bibliotheekboek teruggebracht naar de openbare bibliotheek van New Bedford, Massachusetts, zo meldt Yahoo. Het boek, een exemplaar van Facts I Ought to Know about the Government of My Country, had ingeleverd moeten worden op 10 mei 1910. Het werd teruggebracht door Stanley Dudek, die het tegenkwam toen hij de spullen van zijn tien jaar geleden overleden moeder aan het opruimen was. In 1910 was de boete voor het te laat inleveren van een boek een penny per dag, waardoor de totale boete inmiddels was opgelopen tot ruim 360 dollar. Maar Dudek hoeft de boete niet te betalen en de bibliotheek gaat het boek tentoonstellen als onderdeel van zijn bijzondere collectie.
Verhalen van min of meer te laat teruggebrachte bibliotheekboeken duiken regelmatig op. In augustus werd in Groot-Brittanniƫ een boek teruggebracht na 70 jaar (zie ons ). In november kreeg een Amerikaanse bibliothecaresse twee boeken terug na een uitleenbeurt van 51 jaar. De boeken zaten bovendien in een envelop met een cheque van 1000 dollar (zie De Telegraaf). Ook in Finland zijn er rechtschapen lezers. Daar werd een boek ook na een slordige eeuw geretourneerd.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 17-12-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening