Gent gaat gebouwen oude stadsbibliotheek verkopen

De stad Gent gaat binnen twee jaar het oude stadsbibliotheekgebouw aan de Ottogracht/Beverhoutplein verkopen. Dat bleek tijdens het vragenuurtje in de Gentse gemeenteraad. “Het gebouw staat voor een deel leeg en staat er momenteel niet zo fraai bij”, verduidelijkte schepen Christophe Peeters (Open Vld) van Facility Management in De Morgen. “Voor een stuk wordt het gebruikt als opslagplaats van het MIAT, het museum voor industriële archeologie.?Maar wanneer alle Gentse museumdepots zijn samengebracht in een erfgoeddepot, dat tegen 2012 op een terrein aan de Wiedouwkaai/Kapiteinstraat moet komen, kunnen we het gebouw verkopen.” Peeters wijst erop dat niet het hele gebouw onder de stad Gent valt.?“De kapel is eigendom van het gemeenschapsonderwijs.” Een deel wordt ook ingenomen door het Koninklijk Athenaeum. “Het gebouw zou door de kopers zekers aangewend kunnen worden als woonproject”, vermoedt Peeters, die geen culturele bestemming ziet voor de oude stadsbibliotheek, dat een geklasseerd monument is.?De schrijver Johan Daisne was tussen 1945 en 1977?de?Gentse hoofdbibliothecaris in het gebouw. De Gentse Stadsbibliotheek verhuisde daarna naar de Kouter om later aan het Zuid terecht te komen.?Tegen 2014?zou ze als hypermoderne ‘bibliotheek van de 21ste eeuw’ geïntegreerd moeten worden in de prestigieuze nieuwe Waalse Krooksite. (DL - foto collectie Universiteitsbibliotheek Gent)
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 17-12-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening