Hugo Claus krijgt komend voorjaar hommage in Oostende

De stad Oostende gaat komend voorjaar een hommage ter ere van de op 19 maart 2008 overleden Hugo Claus op het getouw zetten. Het kunstencentrum Vrijstaat O. doet dat op vraag van Veerle De Wit en Robbert Ammerlaan, de uitgever van Hugo Claus' oeuvre bij De Bezige Bij. Het evenement vindt plaats op vrijdag 2 en zaterdag 3 april 2010.
Oostende speelde een tijdlang een vooraanstaande rol in Claus' werk. Hij liep er school, ontmoette er zijn eerste vrouw, Elly Overzier en woonde een tijdlang in het Hôtel de Londres. Zijn roman De verwondering (1962) voltrok zich vrijwel helemaal in Oostende.
Het kernstuk van het evenement moet een Hugo Clauslezing worden, die tweejaarlijks zou moeten plaatsvinden. Daarvoor is in eerste instantie de Duitse Nobelprijswinnaar Günter Grass via diverse kanalen benaderd.
Op 3 april opent een Claustentoonstelling in het Ensorhuis, de woonst van de schilder met wie de schrijver veel affiniteiten had. Er zullen memorabilia, tekeningetjes, curiosa, geschriften en postkaarten worden getoond. Diezelfde dag wordt op markante plekken in de Oostendse binnenstad voorgelezen uit De verwondering. Medewerking wordt gezocht van Josse De Pauw, Erwin Mortier, Tom Lanoye en Viviane De Muynck, op het strand volgt 's avonds een poëtisch in memoriam. (foto: Claus met Elly Overzier)
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 17-12-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening