Google moet 300.000 euro boete betalen aan Franse uitgeversgroep

Een Parijse hoge rechtbank heeft de Amerikaanse zoekgigant Google veroordeeld tot een boete van 300.000 euro, zo meldt Le Nouvel Observateur. Google had boeken van de Franse uitgeversgroep La Martinière online gezet zonder daarvoor aan de uitgever de toestemming te vragen, in het kader van het Google Booksproject. Het ging om boeken die zich in Franse bibliotheken bevonden. Google is ook veroordeeld tot een symbolische euro aan het Syndicat de l'édition (SNE) en aan de Société des gens de lettres (SGDL). La Martinière had een schadevergoeding van 15 miljoen euro gevorderd.
Google had de bevoegdheid van het Franse gerecht inzake het dossier in vraag gesteld en wees op het recht op informatie van de gebruikers. Maar daar had de Parijse rechtbank geen oren naar. Ze oordeelde dat het dossier geheel binnen haar bevoegdheid viel en vond dat Google de auteursrechten niet had gerespecteerd, doordat ze gedeelten uit boeken integraal online toegankelijk had gemaakt zonder toestemming te vragen van de rechthebbenden. Naast de boete moet Google 10.000 euro extra betalen per dag dat de boeken, of fragmenten van de boeken online blijven. Het heeft een maand om de zaak recht te trekken en de toegang tot de boeken af te sluiten. De beslissing van de rechter heeft verstrekkende gevolgen, want het Amerikaanse bedrijf kreeg het verbod om ook in de toekomst nog Franse boeken te digitaliseren.
Google staat op zijn achterste poten. Voor de advocaat van Google Alexandra Neri betekent de beslissing "geen stap vooruit voor de auteursrechten, integendeel, het betekent twee passen achteruit voor de toegang van internetgebruikers tot het Franse en mondiale literaire patrimonium. Daardoor bengelt Frankrijk aan de staart van het internetpeloton." Google gaat in beroep tegen de beslissing.
Ook in Italië kampt Google dezer dagen met juridische disputen inzake auteursrechtenproblemen, zie hier.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 18-12-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening