Neerlandicus J.A. Dautzenberg (64) overleden

In zijn woonplaats Nijmegen overleed op 64-jarige leeftijd de neerlandicus Jo Dautzenberg, zo raakte deze week bekend. Hij was als literair medewerker lange tijd verbonden aan de Volkskrant. Hij debuteerde eind jaren zeventig als literatuurcriticus in deze krant. Meer dan twintig jaar lang leverde hij stukken af over diverse genres, waaronder Nederlandse literatuur, light verse, detectives, horror en sciencefiction.
In 1989 publiceerde Dautzenberg Nederlandse literatuur, een leerboek voor havo en vwo dat diverse herdrukken beleefde. Dautzenberg was van 1974 tot zijn afscheid in 2006 werkzaam als leraar Nederlands aan het Canisius College in Nijmegen. Dautzenberg publiceerde ook een boek over Het stenen bruidsbed van Harry Mulisch, De sleutel in de kast (1989).
Zie meer over Dautzenberg bij het ("Nederlandse literatuur heet dat ouderwetse, kennisgerichte schoolboek en het is een prachtig en helder geschreven overzicht van de Nederlandse literatuur, rijk geïllustreerd", zegt Peppelenbos) en dit interview in Trouw over literatuuronderwijs.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 18-12-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening