Stoffelijke resten van Federico Garcia Lorca blijven spoorloos

Het mysterie omtrent het graf van de Spaanse dichter Federico Garcia Lorca (1898-1936) blijft intact. Na 51 dagen opgravingen op de Alfacarsite (foto) nabij de Andalusische stad Grenada, waar de resten van de dichter zich zouden bevinden in een massagraf, is uiteindelijk niets aangetroffen, melden de internationale persagentschappen. Diverse getuigen hadden het park in Alfacar aangewezen als de plaats waar onder een olijfboom mogelijk de stoffelijke resten van de Spaanse dichter zouden rusten. García Lorca werd op 19 augustus 1936 vermoord door falangisten, en werd wellicht in een massagraf gedumpt samen met minstens drie andere personen waaronder twee anarchisten en een schoolmeester. Dat gebeurde bij de aanvang van de Spaanse Burgeroorlog. Dat het graf nu toch geopend zou worden, is het gevolg van een lange juridische slijtageslag. Uiteindelijk stemden zes familieleden van García Lorca na lang verzet uiteindelijk toch in met de opgraving. De voorwaarde is wel dat de media op afstand worden gehouden, iets wat kennelijk niet echt gelukt is.

De opgravingen met behulp van een georadar gebeurden op verschillende plaatsen in het park. Volgens El Pais staat het nochtans buiten kijf dat Lorca op deze plaats is gefusilleerd. In 1966 toonde Manuel Castillo, de man die destijds gedwongen werd de gefusilleerden te begraven, de plaats aan de Ierse Lorca-biograaf Ian Gibson. Wetenschappers troffen putjes aan nabij de rots waar Lorca zou begraven zijn. Die werden waarschijnlijk door kogelinslagen veroorzaakt. Later werd het terrein omgedoopt tot het Parque García Lorca en kwam er een gedenksteen. El Pais zegt dat er nu inderdaad slechts twee hypotheses overblijven. "Lorca is daadwerkelijk daar vermoord, maar zijn resten zijn naar elders overgebracht of Lorca is elders gefusilleerd." Zie NRC en .
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 19-12-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening