'Jane Austen gestorven aan tuberculose'

De Engelse schrijfster Jane Austen (1775-1815) is niet gestorven aan een hormonale ziekte maar wel aan tuberculose, zo stelt een onderzoeker op basis van een aantal symptomen die de schrijfster zelf in haar brieven noteerde. Austen zou de tbc hebben opgelopen na het drinken van ongepasteuriseerde melk, aldus Katherine White, een wetenschapster van de Britse zelfhulpgroep van de ziekte van Addison, in een medisch tijdschrift.
De doodsoorzaak van de populaire schrijfster werd al door tientallen medische onderzoekers onder de loep genomen, met de meest waanzinnige diagnosen als gevolg. Maar sinds 1964 werd aangenomen dat de schrijfster van Pride and Prejudice aan de ziekte van Addison stierf, een zeer zelfzame aandoening van de bijnier die zorgt voor een tekort aan de hormonen cortisol en aldosteron. De symptomen die Austen in haar brieven beschreef, zoals mentale verwarring, algemene pijn en gewichtsverlies, zijn echter niet typisch voor patiƫnten met de ziekte van Addison, aldus White, die zelf aan de ziekte lijdt. "Uit haar brieven blijkt dat de schrijfster nooit haar luciditeit heeft verloren, wat wel gebeurt bij zulke patiƫnten." Het is volgens White veel waarschijnlijker dat Austen aan tuberculose stierf, in het begin van de negentiende eeuw de meest voorkomende doodsoorzaak. Zie The Telegraph.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 02-12-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening