Vaticaanse bibliotheek heropent vroeger dan gepland

De Vaticaanse bibliotheek, die wegens een ingrijpende restauratie gesloten is, heropent op 20 september 2010, een maand vroeger dan gepland, zo meldt KerkNet vandaag. De bibliotheek bevat een van de kostbaarste boekenverzamelingen ter wereld met meer dan één miljoen boeken en 75.000 manuscripten. Ze ging in de zomer van 2007 dicht waardoor zij tijdelijk ontoegankelijk was voor wetenschappers en onderzoekers. Die konden wel kopieën en microfilms raadplegen. De ingrijpende verbouwingswerken waren nodig omdat de vijfhonderd zestig jaar oude gebouwen door het groeiend gewicht aan boeken dreigden in te storten. Bepaalde gebouwen waren in zo'n slechte staat dat eeuwenoude boeken er niet meer met goed fatsoen konden bewaard worden. Er is ook werk gemaakt van een systeem van klimaatbeheersing en verbeterde nooduitgangen. Ook is een vuurbestendige bunker voor haar rijke manuscriptenverzameling gebouwd. De bibliotheek werd omstreeks 1450 in het leven geroepen door renaissancepaus Nicolaas V.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 22-12-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening