Russische auteur Grigori Baklanov (86) overleden

De Russische auteur en redacteur Grigori Baklanov is woensdag op 86-jarige leeftijd in Moskou overleden, zo meldde de schrijversunie van Moskou.
Kort na de invasie van het Duitse leger in de Sovjet-Unie tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij gerekruteerd voor het Rode Leger. Als 18-jarige soldaat belandde hij aan het front, waar hij getuige was van de aanvankelijke nederlagen die het Sovjet-leger leed. Later werd hij officier bij de artillerie en ontving hij medailes voor bewezen moed.
Baklanov is vooral bekend gebleven door zijn expliciete oorlogsroman Een voetbreed aarde (in Nederland verschenen in de reeks Russische Miniaturen, uitgegeven bij Van Oorschot), waarin de gruwel niet verheimelijkt wordt. Baklanov toont een Sovjet-soldaat tussen twee vuren: de vreemde vijand en de eigen vijand, want ook het Sovjetgerecht zwaaide met bedreigingen. Hij kreeg van de Russische overheid te horen dat hij te naturalistisch schreef.
Tijdens de hervormingen onder Michail Gorbatsjov speelde Baklanov een belangrijke rol als redacteur van het literaire tijdschrift Znamja. Znamja oefende veel invloed uit op de glasnost, of openheid, die Gorbatsjov voorstond. Het tijdschrift publiceerde werken die onder de communistische censuur waren gekortwiekt. Zie de berichtgeving bij Trouw.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 24-12-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening