Twee fotoboeken brengen wereld van Cyriel Buysse in kaart

Na zijn gloedvolle en consciƫntieuze Cyriel Buyssebiografie Het leven, niets dan het leven (2007) werd Joris van Parys bijna bedolven onder de bekroningen en loftuitingen. Hij ontving voor het boek onder meer de ABN Amro Bank Prijs voor non-fictie. Toch viel de iconografie van het boek enigszins zuinig uit. Met het fotoalbumboek De wereld van Cyriel Buysse (Houtekiet/Atlas) voert Van Parys een inhaalmanoeuvre uit. Daarvoor putte hij uit twee, hem toegespeelde familiealbums vol onbekende en vaak merkwaardige foto's van Buysse en zijn omgeving. De snapshots werden aangevuld met bekender fotomateriaal en met citaten uit brieven en interviews, fragmenten uit journalistiek proza, romans en verhalen en jeugdherinneringen. De bijzondere rijkgevulde en kosmopolitische handel en wandel van de vrijzinnige naturalist en volksschrijver Buysse, een fabrikantenzoon uit het Oost-Vlaamse Nevele, komt in het boek pakkend tot leven: Buysse schaatsend, tussen zijn collega-schrijvers, in Den Haag, in Nevele of tussen zijn 'typen'. Of met een verslag van de Antwerpse 'vliegweek'. Enkel de vormgeving van het boek mocht wel wat spannender.
Fascinerend is Kijken met Cyriel Buysse (uitgeverij Snoeck), een fotoverhaal waarin fotografe Tania Desmet via de bril van Buysse naar de hedendaagse wereld kijkt. Ze doet dat in een ingetogen reportagestijl, die gelardeerd wordt met pittige fragmenten uit Buysses werk. Desmet nam beelden in het land 'tussen Leie en Schelde', maar ook in Nederland, Spanje, Marokko, Groot-Brittanniƫ en in de VS. Want Buysse was al vroeg een fervent reiziger. "Buysse keek, zag en genoot: overal", schrijft Anne Marie Musschoot in haar voorwoord. Desmet heeft zijn devies uitstekend opgevolgd in haar delicate, bijna discrete foto's, die een dromerige reis door Buysses oeuvre maken.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 26-12-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening