Umberto Eco geeft vrij spel aan zijn passie voor lijsten

Semioticus, romancier en überintellectueel Umberto Eco (°1932), vergastte ons de laatste jaren op exquise kijkboeken over zowel de geschiedenis van de schoonheid als de lelijkheid. Zijn laatste roman, De mysterieuze vlam van koningin Loana, dateert alweer van 2004. Eco geeft dezer dagen geeft vrij spel aan een van zijn andere fanatieke passies: opsommingen en lijsten, iets wat in De naam van de roos, De slinger van Foucault en Baudolino al overduidelijk een plaats had gekregen. “Opsommingen en lijsten zie je overal in de maatschappij en in de kunst”, aldus Eco, “Je hebt praktische lijstjes, van boodschappenlijsten tot bibliotheekcatalogi. En je hebt poëtische lijsten, die hun eigen schoonheid hebben. Maar het is onze blik en perspectief die bepaalt of een lijst praktisch of poëtisch is.” Eco, verzot op spiegeleffecten en intertekstualiteit, geeft in De betovering van lijsten een gewiekst en speels overzicht van de vele soorten lijsten waarvan de mens zich bediende. Hij treft ze in de literatuur onder meer bij Homerus, Rabelais, Süskind, Borges, Pynchon en Perec, maar ook in kerkschatten, in (museum)collecties, in de beeldende kunst en in de architectuur. De omlijstende iconografie van dit boek is zeer raak gekozen. Eco ontsloot een ware fundgrube: “De opbrengst van de zoektocht naar lijsten was verbluffend, duizelingwekkend en nu al weet ik dat heel veel mensen me zullen schrijven met de vraag waarom in dit boek auteur x of auteur y niet wordt genoemd.” Voor zijn liefhebberij kreeg hij zelfs het Parijse Louvre ter beschikking, waar hij als gastcurator optrad. De betovering van lijsten is vertaald door Yond Boeke en Patty Krone.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 27-12-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening