Zuid-Afrikaanse dichter Dennis Brutus (85) overleden

De Zuid-Afrikaanse dichter Dennis Brutus is zaterdag op 85-jarige leeftijd overleden, zo meldt The New York Times. Brutus - de 'ewige aktivis' - was een van de oprichters van de South African Sports Association, die zich keerde tegen de officiƫle, blanke sportfederatie. Zuid-Afrika mocht als gevolg van de acties van de South African Sports Association sinds 1964 niet langer deelnemen aan de Olympische Spelen vanwege het apartheidsregime. Brutus werd in 1963 veroordeeld tot 18 maanden dwangarbeid omdat hij het apartheidsregime hekelde. Hij zat in de gevangenis op Robbeneiland, samen met Nelson Mandela. Zijn eerste bundel, Sirens, knuckles and boots, verscheen toen hij vastzat.
In 1966 moest Brutus Zuid-Afrika verlaten. Hij trok naar het Verenigd Koninkrijk en later naar de Verenigde Staten. Na de val van het apartheidsregime reisde Brutus opnieuw naar zijn vaderland, waar hij onder meer een poƫziefestival organiseerde. In 2007 kreeg hij de Lifetime Honourary Award van het Zuid-Afrikaanse ministerie van Kunst en Cultuur. Brutus bleef tot aan zijn dood actief als dichter en militant. De laatste jaren protesteerde hij vooral tegen de gevolgen van de klimaatopwarming. Zie onder meer VRT, Trouw en Die Burger.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 28-12-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening