Stasidossier over Günter Grass verschijnt in boekvorm

Bij de Berlijnse uitgeverij Christopher Links Verlag verschijnt komend voorjaar het integrale dossier dat de Oost-Duitse veiligheidsdienst Stasi wijdde aan de Duitse Nobelprijswinnaar Literatuur Günter Grass. Het boek Günter Grass im Visier - Die Stasi-Akte telt zowat 300 pagina's en gaat vergezeld van commentaar van Grass en andere getuigenissen, zo meldt het Hamburger Abendblatt. Het boek, onder redactie van Kai Schlüter, volgt de periode vanaf 1961 waarin Grass door de Stasi in het vizier werd gehouden. Dat gebeurde nadat hij zich had ingezet voor de DDR-schrijver Uwe Johnson en de bouw van de Berlijnse Muur in een open brief had veroordeeld. Er werd door de Stasi materiaal ingezameld over Grass en de auteursvereniging Gruppe 47. Ook wanneer hij bezoeken bracht aan de DDR werd hij uiteraard nauwkeurig in de gaten gehouden. De controles stopten pas in de herfst van 1989, na de val van de Muur.
Volgens de uitgever tonen de documenten ook aan hoe inventief soms tewerk werd gegaan bij het onderhouden van contacten tussen schrijvers uit Oost-Duitsland en West-Duitsland. Maar ook de wispelturige DDR-cultuurpolitiek komt in het boek aan bod.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 29-12-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening