Cormac McCarthy veilt schrijfmachine waarop hij 5 miljoen woorden schreef

De?Amerikaanse schrijver en Pulitzer Prizewinnaar Cormac McCarthy (76) biedt de schrijfmachine, waarop hij sinds 1963 zijn intussen wereldberoemde oeuvre schreef, aan op een veiling bij Christie's in New York. De opgebruikte Olivetti Lettera 32 gaat vrijdag onder de hamer. De opbrengst van het legendarische toestel wordt geschat op 20.000?dollar (13.270?euro), terwijl McCarthy destijds het apparaat in een pandjeshuis aanschafte voor amper 50 dollar (33 euro). De typemachine bleek voor McCarthy door de decennia heen een aartstrouwe dienaar, die slechts onlangs begon tegen te sputteren. In een gesprek met The New York Times zegt de auteur dat hij “over een periode van bijna vijftig jaar vermoedelijk vijf miljoen woorden op de Olivetti heeft geschreven.” Dat resulteerde in onder meer twaalf romans, waaronder zijn befaamde The Road (2006) en No Country for Old Men (2005), maar ook twee toneelstukken, scenario’s, correspondentie en eveneens drie ongepubliceerde boeken. “Ik heb de machine nooit hoeven te herstellen of reinigen, hoogstens heb ik af en toe eens het stof met een luchtslangetje weggeblazen”, zo valt te lezen op het certificaat dat de machine bij de veiling zal vergezellen. “Het is bijna niet te bevatten dat één van de meest complexe, onwereldse fictie-oeuvres van de naoorlogse periode geschreven is op zo’n eenvoudige, functionele en frêle machine”, zegt Glenn Horowitz, de antiquaar die de veiling voor McCarthy mee bemiddelde. “Deze schrijfmachine kun je bijna beschouwen als zijn talisman.” Een vriend kon hem overtuigen om de machine te veilen.
Mc Carthy zegt dat hij in 1963 verleid werd tot de aankoop van de Olivetti Lettera 32 door de handzame vorm: “Ik was toen op zoek naar de lichtste en kleinste typemachine die er bestond.” De verknochtheid van McCarthy aan het metalige geluid van de tikkende toetsen is bijna obsessief.?Toen een niet nader gespecifieerd euvel de typemachine definitief het zwijgen oplegde, heeft McCarthy meteen een identiek tweedehands, perfect werkend toestel op de kop kunnen tikken. Dat kostte hem zowaar nog minder dan zijn eerste fetisj-Olivetti: “Ik denk dat ik nu in het totaal zowat 30?dollar betaalde: 11 dollar voor de aankoop en 19,95 voor de vervoerskosten”, aldus Mc Carthy. De veilingopbrengst van de kapotgeschreven Olivetti heeft Mc Carthy bestemd voor het Santa Fe Institute, een multidisciplinaire onderzoeksinstelling uit de non-profitsector. Zie ook The Guardian, met onder meer ook Julian Barnes en Penelope Lively over de relatie tot hun typemachine. En zie ook de site van Dirk Van Weelden, schrijfmachine-adept pur sang.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 03-12-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening