Franse tijdschrift 'Lire' kiest zijn 20 beste boeken van het jaar

Naar jaarlijkse gewoonte heeft het Franse literaire magazine Lire, dat sinds kort intenser samenwerkt met L'Express, zijn lijst bekendgemaakt met twintig beste boeken van het jaar. Het gaat zowel om in het Frans als in Franse vertaling verschenen boeken. Colum McCann (foto) is de auteur van het beste boek van het jaar met Et que le vaste monde poursuive sa course folle, de Franse vertaling van Let the Great World Spin. De van geboorte Ierse auteur Colum McCann kreeg voor Let the Great World Spin onlangs al een Amerikaanse National Book Award. Zijn roman verschijnt binnenkort in het Nederlands bij De Harmonie onder de titel Laat de aarde draaien (zie hier bij boekhandel Athenaeum een uittreksel uit de vertaling).
Maar de zogenaamde 'coup de coeur' gaat naar het semi-autobiografische 'récit' van Emmanuel Carrère, D'autres vies que la mienne.
Het beste buitenlandse boek is van de hand van Philip Roth, Exit le fantôme (Exit ghost), de beste autobiografie is geschreven door Shoah-regisseur Claude Lanzmann met Le lièvre de Patagonie, weliswaar ex æquo met Daniel Cordier, Alias Caracalla. Verder is het met de Prix Médicis bekroonde boek L'enigme du retour van de Haïtiaan Dany Laferrière verkozen tot beste Franstalige roman.
De lijstsjeskoorts begint intussen wild om zich heen te grijpen. The Times komt met de 100 beste boeken van het voorbije decennium en met de vijftig beste paperbacks van het decennium. (DL - foto Wiki Commons)
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 03-12-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening