Duitse regering gaat Google Books beconcurreren

De Duitse regering heeft gisteren een ambitieus plan goedgekeurd om 30.000 topstukken uit diverse culturele instellingen en wetenschappelijke instellingen te digitaliseren en online beschikbaar te maken. Daarmee gaat ze openlijk de strijd aan met Google Books, het fel gecontesteerde digitaliseringsproject van de Amerikaanse internetzoekgigant. De Deutsche Digitale Bibliothek (DDB) moet tegen 2011 duizenden boeken, foto's, beeldhouwwerken, handschriften, muziek en films digitaliseren. Duits Cultuurminister Bernd Neumann noemde het project "een kwantumsprong in de wereld van de digitale informatie". Het startbudget is begroot op 5 miljoen euro, met een jaarlijks werkingsfonds van 2,6 miljoen euro. De middelen komen deels van een federaal economisch herstelprogramma en van de afzonderlijke deelstaten.
De Duitse regering had op de laatste Frankfurter Buchmesse felle kritiek geleverd op het Google Books project, dat volgens bondskanselier Angela Merkel niet genoeg deed om de copyrighthouders van boeken te beschermen (zie ons ). Berlijn had bovendien stappen gezet om de Google Books Settlement ook juridisch aan te vechten (zie ). "De DDB is ons redelijk antwoord op Google Books", aldus Neumann. "We zullen eerst contact zoeken met de rechthebbenden alvorens te digitaliseren, niet omgekeerd. Een aangezien dit project met publieke middelen wordt gefinancierd, bestaat er ook geen gevaar dat er ooit zal moeten worden betaald om de werken te raadplegen." De DDB zal ook worden gelinkt aan Europeana, het digitaliseringsproject van de Europese Unie dat in 2008 van start ging. Zie Deutsche Welle. (Bron foto: Bundesregierung)
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 03-12-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening