Amerikaanse karikaturist David Levine (83) gestorven

David Levine, de legendarische Amerikaanse karikaturist en tekenaar, is op 83-jarige leeftijd in New York overleden, zo meldt The New York Times. Levine heeft een indrukwekkende plejade aan twintigste-eeuwse politici, celebrity's en vooral auteurs op een vaak niet al te lieflijke wijze op papier vereeuwigd. Hij werkte bijna een halve eeuw voor The New York Review of Books, dat zijn eerste cartoon afdrukte in 1963, het jaar van oprichting. Het tijdschrift zou in totaal meer dan 3.800 tekeningen van Levine publiceren, waarvan vele de wereld rond gingen en bekend werden.
John Updike, die Levine talloze malen tekende (zie de illustratie) schreef over hem: "Besides offering us the delight of recognition, his drawings comfort us, in an exacerbated and potentially desperate age, with the sense of a watching presence, an eye informed by an intelligence that has not panicked, a comic art ready to encapsulate the latest apparitions of publicity as well as those historical devils who haunt our unease. Levine is one of America's assets. In a confusing time, he bears witness. In a shoddy time, he does good work."
Het werk van Levine, dat wel eens werd vergeleken werd met dat van de Franse tekenaar Honoré Daumier, verscheen verder onder meer in Esquire, The New York Times, The Washington Post, Rolling Stone, Sports Illustrated en The New Yorker. Werk van hem haalde de permanente collecties van het Metropolitan Museum of Art, de Library of Congress en de National Portrait Gallery in Engeland. Levine had al sinds 2006 zware gezichtsproblemen, zie ons .
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 30-12-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening