Literair-muzikale tournee rond 'Contrapunt' van Anna Enquist

Morgen start Behoud de Begeerte in Sint-Truiden een kleine literair-muzikale tournee omheen de roman Contrapunt van Anna Enquist. Zoals bekend is dat boek opgebouwd volgens het schema van deze Goldbergvariaties (1739-1741) van Johann Sebastan Bach en kent hij exact dezelfde architectuur: een inleidend hoofdstuk (‘Aria'), dertig kortere episodes (de variaties) en een coda (‘Aria da capo'). Elk hoofdstuk is op de corresponderende variatie gebaseerd.
Door het boek heen spelen twee verhaallijnen. De raamvertelling gaat over een vrouw die de Goldbergvariaties op de piano instudeert. Ze ervaart allerlei technische problemen, fantaseert over het leven van Bach en bestudeert de partituur.
De tweede verhaallijn komt voort uit datgene wat de partituur, het notenbeeld, oproept aan emoties en associaties. In elk hoofdstuk wordt een scène geschetst uit het leven van de dochter van de pianospelende vrouw, niet in chronologische volgorde, maar bepaald door het karakter van de variaties. In de regelmatig door het werk gevlochten canons komt de verhouding tussen moeder en dochter aan de orde.
Tijdens de voorstelling voert Ivo Janssen het werk integraal uit zonder de (door Bach wel voorgeschreven) herhalingen. Fragmenten uit het boek worden op de bijpassende plaatsen voorgelezen. De tournee loopt tot 19 december. Meer info vind je hier.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 04-12-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening