Eerste dichtbundel van E.A. Poe haalt 446.000 euro op veiling

Een zeer zeldzaam exemplaar van Tamerlane and other poems, de eerste gedichtenbundel van de Amerikaanse detective- en horrorschrijver Edgar Allan Poe (1809-1849) uit 1827, is geveild voor 446.000 euro, een recordbedrag voor Amerikaanse literatuur, zo meldt deredactie.be. Van de bundel werden slechts veertig of vijftig exemplaren gedrukt. Daarvan zijn er naar men aanneemt nog maar twaalf over. Twintig jaar geleden bracht een exemplaar van Tamerlane and other poems 168.000 euro op, destijds eveneens een recordbedrag.
Van deze twaalf exemplaren zijn er nog maar twee in particulier bezit, waarvan het exemplaar van de Amerikaanse verzamelaar William E. Self onder de hamer kwam bij veilinghuis Christie’s. De verwachte opbrengst bedroeg 330-465.000 euro. Zie hier de catalogus van de veiling (met opbrengsten) en uitgebreidere info bij Boekendingen. Ook een handgeschreven brief van de eerste Amerikaanse president George Washington haalde recordprijzen, zie BBC.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 05-12-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening