Veiling typemachine van Cormac McCarthy overtreft alle verwachtingen

Het veilingnieuws blijft de literaire berichtgeving domineren dezer dagen. Op een megaveiling bij Christie's, met tal van topstukken uit de literaire branche (zie ook het bericht hieronder), is de schrijfmachine van Cormac McCarthy, waarop hij sinds 1963 zijn intussen wereldberoemde oeuvre schreef, afgehamerd op 254.500 dollar. Dat is bijna 12 maal hoger dan de geschatte opbrengst. De opbrengst van het legendarische toestel Olivetti Lettera 32 was geschat op 20.000?dollar (13.270?euro), terwijl McCarthy destijds het apparaat in een pandjeshuis aanschafte voor amper 50 dollar (33 euro). Maar de immense mediabelangstelling zal de prijs flink opgejaagd hebben. De opbrengst gaat naar een onderzoekinstelling in Santa Fe, waar McCarthy vriend aan huis is.
De typemachine bleek voor McCarthy door de decennia heen een aartstrouwe dienaar, die slechts onlangs begon tegen te sputteren (zie ). In een gesprek met The New York Times zei de auteur dat hij “over een periode van bijna vijftig jaar vermoedelijk vijf miljoen woorden op de Olivetti heeft geschreven.” Dat resulteerde in onder meer twaalf romans, waaronder zijn befaamde The Road (2006) en No Country for Old Men (2005), maar ook twee toneelstukken, scenario’s, correspondentie en eveneens drie ongepubliceerde boeken.
Opmerkelijk is dat het manuscript op steekkaarten van The Original of Laura, het postuum verschenen Nabokovboek, niet verkocht raakte. De prijs was gezet op liefst 400.000 à 600.000 dollar (zie ons bericht ), maar er kwam slecht een bod tot de hoogte van 280.000 dollar, waarna de verkoop geannuleerd werd. Ook een eerste druk van Ulysses van James Joyce bleef in het veilinghuis. Zie het volledige overzicht van de verkochte en niet-verkochte loten bij de LA Times.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 05-12-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening