Planetoïde vernoemd naar Godfried Bomans

De Internationale Astronomische Unie heeft een planetoïde vernoemd naar de Nederlandse schrijver Godfried Bomans (1913-1971), zo meldt de Volkskrant. De planetoïde werd een jaar na de dood van Bomans ontdekt door de Amerikaanse astronoom van Nederlandse afkomst Tom Gehrels met een telescoop van het Palomar Observatory. Godfried Bomans was een van de meest gelezen schrijvers van Nederland, maar kreeg nooit een literaire onderscheiding. Hij schreef onder meer Pieter Bas en Erik of het klein insectenboek.
'Planetoïde 23404 Bomans' beweegt zich op een afstand van 257 miljoen tot 426 miljoen kilometer van de zon in de ruimte tussen de planeten Mars en Jupiter. De diameter bedraagt naar schatting zeven kilometer. Bomans draait in 3,45 jaar om de zon. Het voorstel om planetoïde 23404 te vernoemen naar Bomans is door Gehrels gedaan op voordracht van de Haarlemse boekenverzamelaarster Loes Timmerman. Bomans is niet de enige Nederlandse schrijver die met een hemellichaam is vereerd. Ook naar Multatuli, Belle van Zuylen, Cissy van Marxveldt, Hella Haasse, Charlotte Mutsaers en Harry Mulisch zijn planetoïden vernoemd. Er zijn ook de planetoïden vernoemd naar onder meer Hendrik Conscience, Stijn Streuvels, Guido Gezelle, Felix Timmermans, Paul van Ostaijen en Kristien Hemmerechts. Zie ook Bomans Weekblad en Astronet.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 06-12-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening