Legendarische 'Literaire ontmoetingen'-reeks uitgebracht op dvd

In 1963 introduceerden de eminente literatuurcriticus H.A. Gomperts en filmmaker Hans Keller met hun ‘Literaire ontmoetingen’ de schrijversdocumentaire op de Nederlandse televisie, wat resulteerde in een aantal beklijvende portretten. Nu zijn de documentaires uitgebracht bij uitgeverij Bas Lubberhuizen op een dvd, met een introducerend en verhelderend tekstboekje. Het gaat om portretten van Gerrit Achterberg, J.C. Bloem, Simon Carmiggelt, Hugo Claus, Willem Elsschot, Adriaan Morriën, Harry Mulisch, G.K. Van het Reve, Adriaan van der Veen en Simon Vestdijk.
Gomperts, weliswaar gedragen en af en toe docerend, stelt pertinente vragen aan de belangrijke schrijvers van zijn tijd en weeft er bijzondere beelden én getuigenissen van tijdgenoten doorheen. Kees Fens noemde ze veertig jaar later ‘nog even schitterend, amusant als leerzaam’. Daar is geen woord van gelogen. Kijk naar het portretinterview met Claus, die geprangd in een curieus pak en regelmatig het hoofd afwissend met een zakdoekje een pittig steekspel met Gomperts volvoert. “Nederlanders hebben het lastig met het zondig omspringen met de taal. Mijn waarheid is exuberant”, zegt Claus. Hij fulmineert tegen zijn geboortestad Brugge en haar geveltjes: “middelmatige, trapsgewijze opstijgingen tot God.”
Reve mag interveniëren om Claus helemaal met de grond gelijk te maken, maar Claus pareert: “Hij is als een vitterige schoolmeester die niets van literatuur afweet.” Ook het portret van de zelfbewuste Mulisch is meesterlijk. Hij demonstreert onder meer – door op de grond te gaan zitten – wat “een onderaards kletser” is. De documentaire over Remco Campert haalde de buis niet, omdat Campert het woord “naaien” in een gedicht had gesmokkeld, maar is hier in fragmenten te zien.
Carmiggelt vervangt in een portret de zieke Gomperts en begeleidt het portret over Elsschot, die al overleden is, maar waarvoor uniek archiefmateriaal werd gebruikt, onder meer een gefilmde tocht door zijn nog onaangeroerde woning, kort na zijn dood. Memorabele boekentelevisie waar het ondoordachte Iets met boeken een puntje kan aan zuigen. Zie hier de aankondigende trailer van de Literaire ontmoetingen-reeks, met onder meer Claus die zijn familiegeschiedenis recapituleert en Mulisch die laat zien wat een "onderaards kletsertje" nu precies is.

Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 07-12-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening