Poet Laureate Carol Ann Duffy haalt uit naar oorlog in Afghanistan

De Britse dichter des vaderlands Carol Ann Duffy heeft in haar Kerstgedicht virulent uitgehaald naar de betrokkenheid van de Engelsen bij de oorlog in Afghanistan, die intussen ook al het leven kostte aan 236 Britse soldaten. In een moeite door krijgen ministers die de staatskas "uitmelken", te dik betaalde bankiers en de om zich heen grijpende celebritycultuur een veeg uit de pan, zo meldt The Guardian. Het gedicht besluit met een passioneel pleidooi aan de wereldleiders om terdege over maatregelen tegen de klimaatverandering in Kopenhagen te discussiĆ«ren. Het grimmige gedicht in twaalf stanza's is gebaseerd op The Twelve Days of Christmas en is bedoeld voor de Radio Times Christmas Edition. De 53-jarige Duffy volgde Andrew Motion op als Britse Poet Laureate. Ze had aangekondigd dat het protocol van het Dichter des Vaderlandschap haar er niet zou van weerhouden om politiek geĆÆnspireerde gedichten te schrijven. Motion verwelkomde het gedicht en zegt dat Afghanistan "een belangrijk onderwerp is waar je niet omheen kunt als Poet Laureate." Ook haar eerste gedicht als PL zorgde voor controverse (zie ). Zie ook de wat schampere commentaar in The Telegraph. Hier het eerste stanza van het Kerstgedicht van Carol Ann Duffy:
On the first day of Christmas,
a buzzard on a branch.
In Afghanistan,
no partridge, pear tree;
but my true love sent to me
a card from home.
I sat alone,
crouched in yellow dust,
and traced the grins of my kids
with my thumb.
Somewhere down the line,
for another father, husband,
brother, son, a bullet
with his name on.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 08-12-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening