'Zogezegd in Gent' gaat dit jaar niet door

Het grootscheepse literaire evenement Zogezegd in Gent, dat drie jaar lang de aftrap gaf voor de Vlaamse boekenactie Literaire Lente, gaat in 2010 niet door, zo schrijft de krant De Morgen vandaag. Een en ander is het gevolg van het afhaken van verschillende sponsors, zoals Radio 1, Panasonic en De Standaard. Zonder deze belangrijke sponsors kan het budget van 100.000 euro niet worden rondgekregen. De andere organisatoren Boek.be, Vooruit en de Stad Gent hebben daarom beslist een jaartje over te slaan. Ze gaan op zoek naar nieuwe geldschieters en zoeken voor 2011 een andere invulling voor het literaire evenement. Gedacht wordt aan een twee- of driedaagse die niet alleen in de Vooruit maar ook op andere locaties in Gent plaatsvindt. In 2010 zullen er naar aanleiding van de Literaire Lente meer activiteiten in de boekhandels worden gepland. Zogezegd in Gent werd voor het eerst georganiseerd in 2007, toen onder het curatorschap van Tom Lanoye. Ook in 2008, met Anne Provoost als curator, en in 2009, met Dimitri Verhulst, was Zogezegd in Gent met een keur aan interessante auteurslezingen, debatten en tentoonstellingen een groot succes.
Mede-organisator Radio 1 wil nu spreken over een nieuwe aanpak. "Wij staken erg veel productietijd in Zogezegd in Gent", vertelt netmanager Els Van de Sijpe aan De Morgen. "Van de keuze voor de curator, over het inpassen van auteurs in het concept, tot het vormgeven van het evenement en de praktische organisatie: wij deden het allemaal. Dat maakte het voor ons een erg dure operatie. Maar wij blijven aan tafel zitten om een nieuwe formule mee te helpen uitdenken. Er zit hier veel knowhow en die willen we blijven delen, alleen moet de nieuwe versie van Zogezegd in Gent voor ons productioneel minder belastend zijn en moeten we ons ook de vraag stellen of het allemaal niet wat efficiƫnter kan. Nu hoorde ik bezoekers toch vaak klagen dat er te veel optredens waren om uit te kiezen, waardoor je onvermijdelijk te veel moest missen."
Vanuit verschillende hoeken wordt ook opgeroepen aan de Stad Gent om meer in het evenement te investeren. Rik Vandecaveye van de Vooruit denkt alvast dat de stad Gent meer zal moeten investeren. "Als Gent echt wil werken aan een letterenbeleid en de concurrentie met Antwerpen en Brugge wil aangaan, lijkt het me niet onlogisch dat het met meer geld over de brug komt voor een evenement als Zogezegd in Gent."
Ook Yves T'Sjoen van de Vakgroep Nederlandse Literatuur van de Universiteit Gent, is scherp voor Gent. "Het is aan het beleid partners rond de tafel te houden en garanties te bieden voor een optimale samenwerking. De stad slaagt daar niet in. En dat komt dan weer omdat er geen beleidsvisie is, omdat Gent - ondanks dure woorden - geen letterenstad is bij gebrek aan een gedegen beleidsplan voor literatuur."
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 08-12-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening