Armando ontvangt Eremedaille voor Kunst en Wetenschap

De Nederlandse kunstschilder, beeldhouwer, dichter en documentairemaker Armando (80) is gisteren door koningin Beatrix onderscheiden met de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap. Dat gebeurde op het Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) heeft Beatrix "grote waardering voor het kunstenaarschap van Armando." De eremedaille, is bestemd voor "personen met uitzonderlijke verdiensten op de terreinen van kunst en wetenschap."
Armando's werk heeft als basis zijn persoonlijke ervaring tijdens de Tweede Wereldoorlog in Amersfoort en handelt volgens de RVD over "existentiële en universele thema's die hij beschrijft in termen van macht en onmacht, daders en slachtoffers, herinnering, vergankelijkheid en melancholie'. Armando was ook nauw betrokken bij kunstenaarsbewegingen als de Nederlandse Nul-beweging en De Nieuwe Stijl. Hij ontving eerder de Bordewijkprijs en de Multatuliprijs. In 1990 is Armando al benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en in 2006 tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
Ter gelegenheid van deze gebeurtenis is onlangs het boek Armando en de melancholie van het scheppen (uitgeverij d’jonge Hond) verschenen. Filosoof Katja Rodenburg beschrijft in het boek in drie essays de grote thema’s in het werk van Armando: de melancholie, de schoonheid van het kwaad en het woud. Armando en de melancholie van het scheppen geeft inzicht in betekenisvolle filosofische en literaire inspiratiebronnen, zoals Arthur Schopenhauer, Friedrich Nietzsche en Ernst Jünger. Het boek plaatst Armando in een zo breed mogelijk perspectief "dat recht doet aan zijn grote veelzijdigheid." De gelijknamige tentoonstelling is te zien in het Armando Museum.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 09-12-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening