Schelpenverzameling van dichter Pablo Neruda te kijk in Madrid

De veelzijdigheid van de Chileense schrijver en Nobelprijswinnaar Pablo Neruda (1904-1973) staat buiten kijf: hij was diplomaat, communist, dichter van de Canto General, memorialist (Ik beken ik heb geleefd) en surrealist. Zijn dood bracht de Chilenen massaal op straat, tegen de orders van de Chileense dictator Augusto Pinochet in, amper twaalf dagen nadat het nieuwe regime geïnstalleerd was en Salvador Allende vermoord. Maar wist u dat Neruda ook een bezeten schelpenverzamelaar was, die daarvoor onverdroten de stranden en de markten afstroopte? Tijdens zijn leven verzamelde hij ruim 9.000 kinkhoornschelpen, waartoe zelfs de Chinese leider Mao Zedong bijdroeg. Dat onderbelichte aspect van Neruda's leven krijgt nu eerherstel in een tentoonstelling in het Madrileense Instituto Cervantes waar 400 bijzondere variëteiten uit zijn collectie te bewonderen zijn. Amor al mar. Las caracolas de Neruda is instructief opgebouwd, de vitrines zijn eveneens online prima te bekijken. Neruda, die ook op andere terreinen een fervent verzamelaar was, schonk zijn verzameling in 1954 deels aan de Universiteit van Chili.
"Neruda was voortdurend geïnspireerd door en getroffen door deze bijzondere geschenken van de natuur", zegt tentoonstellingscurator Pedro Nunez. Neruda beschouwde de schelpen als metafoor voor de diversiteit van het leven, binnen de structuur van rigide mathematische proporties. Schelpen duiken in tal van metaforen om de haverklap op in zijn gedichten. "Het beste wat ik in mijn leven heb verzameld, zijn mijn schelpen", zo schreef de dichter. "Ze schonken me het plezier van hun fabelachtige structuur, de maanvormige zuiverheid van hun mysterieuze porselein." De tentoonstelling wordt omlijst door een soundtrack van aanrollende golven. Het regime van Pinochet verwoestte na zijn dood zijn boeken en schilderijen in zijn woning en verbrijzelde ook een deel van Neruda's fameuze schelpenverzameling. (DL - Neruda in de weer met zijn verzameling caracolas in 1960, foto Matilde Urrutia)
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 09-12-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening