John Updike schreef een gedicht over zijn eigen dood

De Amerikaanse schrijver John Updike heeft vlak voor hij dinsdag overleed, nog een gedicht geschreven over zijn eigen heengaan, zo meldt NRC-Handelsblad. Het gedicht Requiem zal in september 2009 opgenomen worden in de bundel Endpoint. Hij omschrijft er het leven als "een armzalige uitvlucht" en spreekt van zijn dood als "mijn overlijden overtijd”. Is het dan toch beter jong te sterven? Misschien wel als men zich afvraagt, "die was toch al dood"? Zie ook nog deze necrologie van Updike in NRC van Jan Donkers. Herman Stevens schreef in Haagse Post een in memoriam, zie hier. En lees ook deze obit in Le Monde. (DL - foto: Academy of Achievement)

Hieronder integraal Updikes ultieme Requiem:

It came to me the other day:
Were I to die, no one would say,
„Oh, what a shame! So young, so full
Of promise - depths unplumbable!”

Instead, a shrug and tearless eyes
Will greet my overdue demise;
The wide response will be,
I know, „I thought he died a while ago.”

For life’s a shabby subterfuge,
And death is real, and dark, and huge.
The shock of it will register
Nowhere but where it will occur.

Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 01-02-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening