Ex-Watou-organisator Gwij Mandelinck doktert groots Gezelleproject uit voor Brugge

De voormalige organisator van de poëziezomer in Watou Gwij Mandelinck wordt, samen met zijn echtgenote Agnes, artistiek adviseur van een nieuw tweejaarlijks project in de Brugse binnenstad. Vanaf 10 december 2009 zet hij daarin het oeuvre van dichter Guido Gezelle centraal in een poëzieparcours, dat ook beeldende kunst en actuele poëzie insluit. Het Gezellemuseum en de verstilde Sint-Annawijk spelen daarbij een vooraanstaande rol. De sculptuur 'De man die vuur geeft' van Jan Fabre krijgt er een symbolische waarde en vertolkt de nieuwe adem die het Gezellemuseum wordt toegediend. Volgens Mandelinck is Gezelle uiteindelijk een experimentele dichter avant la lettre en zal het project ook zijn impact op hedendaagse kunstenaars en dichters nagaan.
Het parcours heeft de werktitel ‘een kleine, ritselende revolutie’, naar een vers van Lucebert en legt een lint van poëzie aan door Brugge, met tal van kunstinstallaties. Acteur Dirk Roofthooft en architect Koen Van Synghel zegden al hun medewerking toe, terwijl Manfred Sellink, directeur Musea Brugge, verantwoordelijke is voor het beeldende kunstluik. De organisatie is in handen van Brugge Plus in samenwerking met de Musea Brugge en de Stedelijke Openbare Bibliotheek. Het 'winterproject' loopt tot 23 mei 2010.
De poëziezomer in Watou, die achtentwintig edities kende, blijkt voor Mandelinck intussen een voorgoed afgesloten hoofdstuk. Twijfelachtig is of de poëziezomer deze zomer nog doorgang vindt. Zie ook ons eerder DPM-bericht van september 2008, de berichtgeving op Knack en in De Morgen.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 10-02-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening