Bloed op sofa onderzocht op sporen van Aleksandr Poesjkin

In Rusland zijn een aantal wetenschappers van plan om na te gaan of bijna twee eeuwen oude bloedvlekken op een sofa afkomstig zijn van de Russische schrijver Aleksandr Poesjkin (1799-1837), zo meldt The Guardian. Er is allang speculatie over het feit of bloedsporen op de lederen sofa van het Poesjkinappartement in Sint-Petersburg van Poesjkin zijn. De Russische literaire held én rokkenjager overleed op 37-jarige leeftijd na een duel met de Franse diplomaat Georges Anthès, met wie Poesjkins vrouw Natalja een affaire zou hebben gehad. Poesjkin, auteur van het beroemde dichtersepos Jevgeni Onegin, werd daarbij getroffen in de maag en overleed twee dagen later.
Volgens de Sint-Petersburg Times hebben experten van een medisch analysebureau nu zevenentwintig sporen van de sofa genomen, waaronder een bloedstaal, om de herkomst van het bloed te kunnen traceren. De tests zouden moeten uitwijzen of Poesjkin het schot had kunnen overleven indien hij snel naar het ziekenhuis was gebracht, in plaats van dat hij thuis werd verzorgd. De eerste resultaten van het onderzoek tonen aan dat het bloed afkomstig is van een man en dat het alleszins om "oud" bloed gaat. Maar om te bewijzen dat het wel degelijk aan Poesjkin toebehoort, is een bloedstaal van de vest die de auteur toen droeg, eveneens wenselijk. Deze analyse zou meer tijd kosten, luidt het laconiek. (DL - schilderij: Poeskin omstreeks 1825)
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 11-02-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening