Peronisten willen Jorge Luis Borges laten herbegraven in Argentinië

In Argentinië is een hoogoplopende discussie ontbrand over de laatste rustplaats van de schrijver Jorge Luis Borges (1899-1986). De regerende peronistische partij zint op mogelijkheden om via het Argentijnse parlement het stoffelijk overschot van Borges, die nu op het Cimètiere des Rois in Genève ligt begraven, te repatriëren naar een kerkhof in Buenos Aires, zo schrijft AFP/TV5. "We zouden graag hebben dat de wil van Borges wordt gerespecteerd die op jonge én op oudere leeftijd de wens heeft uitgedrukt om te rusten in de familiale kelder van het La Recoletakerkhof in Argentinië", zo verklaarde Alejandro Vaccaro, Borgesbiograaf en voorzitter van de Argentijse schrijversvereniging (SADE). Eind februari zal daartoe een wetsvoorstel aan het Lagerhuis worden gepresenteerd door het peronistische parlementslid Maria Beatriz Lenz. De peronisten hebben de auteur van onder meer De Aleph nochtans regelmatig door het slijk gehaald. Borges' mening over de peronisten was kort en bondig: "De peronisten zijn noch goed noch kwaad: ze zijn onverbeterlijk."
Marie Kodoma, de weduwe van Borges, heeft het verzoek al verworpen en het "verschrikkelijk triest" genoemd. "In een democratie heeft niemand, van geen enkele partij, het recht om over het lichaam van iemand anders te beschikken." Maar Vaccaro houdt vol dat Borges van "Buenos Aires hield" en citeert een passage uit de persoonlijke bloemlezing uit zijn oeuvre die Borges in 1961 samenstelde: "Ik kan niet passeren aan La Recoleta zonder te mijmeren over mijn vader, mijn grootouders en overgrootouders die er begraven zijn, zoals ik er op een dag ook zal komen te rusten." Bovendien heeft Borges zes dagen voor hij Argentinië verliet zijn testament gewijzigd zonder over het idee te reppen om in Genève zijn laatste rustplaats te hebben", voegt Vaccaro er nog aan toe. Borges kwam eind december 1985 in Genève aan, waar hij op 14 juni 1986 overleed.
Het wetsvoorstel van de peronisten mikt er op om Borges' stoffelijk overschot over te brengen en te herbegraven voor 24 augustus, voor de 110de verjaardag van de geboorte van de schrijver. (DL - foto: de tombe van Borges in Genève)
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 11-02-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening