Antwerpen opent nieuw Vertalershuis

In Antwerpen heeft het Vlaams Fonds voor de Letteren een nieuw Vertalershuis geopend. In het vertalershuis biedt het VFL tijdelijk onderdak aan vertalers uit de gehele wereld die Nederlandstalige literatuur vertalen. Het Vertalershuis is gevestigd in ’t Elzenveld, in de Antwerpse stadskern. Vertalers kunnen er werken aan een vertaling, gebruikmaken van de plaatselijke stads- en campusbibliotheken en directe contacten leggen met andere vertalers, auteurs, uitgevers en native speakers.
De eerste vertaler die in het nieuwe Vertalershuis verblijft, is de Italiaan Franco Paris. Paris vertaalde meer dan 40 Nederlandstalige titels uit alle genres: van Bredero tot Hugo Claus en Paul Van Ostaijen. Hij was genomineerd voor de driejaarlijkse Cultuurprijs voor vertaling. Het VFL krijgt intussen al veel aanvragen binnen voor het Vertalershuis. VFL-directeur Carlo Van Baelen benadrukte nogmaals "dat de vertaalkwaliteit altijd bewaakt moet worden, ook in het belang van onze auteurs." Daarom werkt het VFL nauw samen met het Expertisecentrum Literair Vertalen (ELV) en de verschillende vertaalopleidingen in Vlaanderen en Nederland.
Antwerpen Boekenstad zal jaarlijks 5.000 euro bijdragen aan de werking van het vertalershuis, dat verkast van Leuven naar Antwerpen. Het verblijf is er kosteloos, vertalers komen in aanmerking voor een forfaitair leefgeld van 1.000 euro per maand (pro rata). De duur van een verblijf bedraagt minimaal twee weken en maximaal twee maanden. (DL - foto: vertaler Franco Paris)
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 13-02-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening