Twintig jaar fatwa tegen Salman Rushdie

Vandaag is het precies 20 jaar geleden dat de toenmalige Iraanse geestelijke leider Ayatollah Khomeini zijn fatwa uitsprak tegen de Brits-Indiase auteur Salman Rushdie, na de verschijning van zijn roman The Satanic Verses, zo meldt de BBC. De roman leidde tot wereldwijd protest bij de moslimgemeenschap, die het boek als blasfemisch beschouwde en overging tot publieke verbrandingen. Rushdie moest als gevolg van de fatwa jarenlang onderduiken en kreeg persoonlijke bescherming. Hoewel Rushdie momenteel weer in staat is om een zeker publiek leven te leiden, zegt hij dat de affaire nog steeds als "an albatross around his neck" aanvoelt. Amper negen dagen nadat het boek in september 1988 in Groot-Brittannië was verschenen, werd het in India verbannen. Het protest onder radicale moslims sloeg met een vonk over om te culmineren in de fatwa van de Iraanse revolutionaire leider, waarbij een prijs op het hoofd van Rushdie werd gezet. Dit leidde onder meer tot aanvallen op vertalers en uitgevers van het boek.
Rushdie vertelde vorig jaar dat hij overwoog om over de affaire een boek te schrijven. Hoewel Iran beweert dat de fatwa onverkort geldig blijft (zie hier), is de officiële lijn sinds 1998 dat de dood van Rushdie niet langer wordt nagestreefd. Volgens BBC-correspondent Lawrence Pollard is de controverse over The Satanic Verses een beslissend moment voor de Britse samenleving, voor de rassenrelaties en vrijheid van meningsuiting. "Het was de katalysator van de noodzaak voor een uitgesprokener moslimidentiteit in Groot-Brittannië, betogers kregen een onderwerp waarrond ze zich konden verenigen. Maar tegelijk zorgde de Rushdie-affaire ervoor dat er hevig gedebatteerd werd over het feit of de vrijheid van meningsuiting aan banden moest worden gelegd om de religieuze gevoelens in een multiculturele samenleving niet te kwetsen." Zie dit dossier bij The Guardian en ook hier. Zie ook deze column van Inyat Bunglawala waarin wordt ingegaan op de ironie dat net op dit moment Geert Wilders de toegang tot GB wordt ontzegd en ons eerder bericht. Intussen vertoont Rushdie zich de laatste tijd in het openbaar met zijn nieuwe vriendin, de Amerikaanse actrice Pia Glenn, die zowaar Condoleezza Rice vertolkte in een Broadwayshow, zie hier. (DL - foto 1: demonstraties in Bangkok tegen Rushdie in 1989 + foto 2: Rushdie en The Satanic Verses)
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 14-02-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening