Pessoa smalend over België en Nederland in zonet ontdekte teksten

De Nederlander Michaël Stoker heeft nieuwe teksten van de Portugese dichter Fernando Pessoa (1888-1935) over Nederland en België ontdekt, zo meldt De Morgen. Stoker kwam de documenten op het spoor tijdens het onderzoek voor zijn proefschrift over het werk van de dichter. Dat heeft Stichting Het Poëziecircus, waarvan Stoker secretaris is, vandaag bekendgemaakt. Van Pessoa waren tot nu toe geen referenties aan de Lage Landen bekend. Uit de teksten blijkt dat Pessoa maar smalend over België en Nederland dacht. Zo noemt hij Nederland "een inferieur land" en België een "pseudo-natie". "Dit type land voegt niets essentieels toe aan de beschaving. Ze kunnen ophouden te bestaan zonder dat de beschaving daaronder lijdt". Stoker, die promoveert aan de Universiteit Utrecht, presenteert op 1 maart zijn boek over Pessoa, waarin de ontdekte teksten zijn opgenomen. De presentatie aan onder andere de Portugese ambassadeur vindt plaats tijdens de opening van het festival 'Pessoa in Nederland'. In 2009 is het dertig jaar geleden dat de eerste Nederlandse vertalingen van zijn werk verschenen. Het festival herdenkt de auteur met lezingen, voordrachten, speelfilms, nieuwe publicaties en de Nederlandse première van Pessoa’s nagelaten theaterfragmenten. Manuela Nogueira, Pessoa's nicht die in haar jeugd bij Pessoa in huis woonde, zal op 1 maart het festival openen. Het festival is tevens een hommage aan de veel te vroeg overleden vertaler August Willemsen.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 18-02-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening