'Speelse' Britse roman verbannen van literair festival in Dubai

De Verenigde Arabische Emiraten hebben de Britse roman The Gulf Between Us van Geraldine Bedell verbannen van een literair festival, nadat ze oordeelden dat het boek aan "culturele gevoeligheden" kon raken, zo meldt de BBC.
Bedell was van plan haar boek te lanceren op het eerste International Festival of Literature in Dubai. Maar de organisatoren bliezen de voorstelling af, nadat ze haar daarvoor "een eerder komische lijst van redenen" opgaven. De festivaldirecteur Isobel Abdulhoul somt ze op de festivalwebsite op en maakt gewag van het feit dat het niet in het belang is van de uitgever om dit boek in Dubai te lanceren, na lezing van 150 pagina's van het boek van Bedell. Als redenen voor de verbanning werd onder meer opgegeven dat het boek zich afspeelde in de Golfstaten, dat het over de islam spreekt, dat het zich toespitst op Irak en dat er een homoseksueel personage in optreedt.
Het boek beschrijft de gevoeligheden van een alleenstaande moeder die haar drie kinderen opvoedt in het fictionele Golfstaatje Hawar. Een van de personages is homoseksueel. Bedell omschrijft haar roman zelf als "een romantische komedie, niet ernstig, een beetje een stoeipartij eigenlijk". Maar ze zegt ook dat het verbod ironisch is gezien het boek "op zijn eigen manier ook een pleidooi is voor culturele beleefdheid en wederzijdse sympathie." Het boek brengt ook vooroordelen in kaart tegenover vrouwen, Amerikanen en Arabieren. "Het spreekt over de islam, omdat het zich afspeelt in een moslimland, maar het onderzoekt de islam niet, is er zeer respectvol over", aldus Bedell, die journaliste is. Ze zegt "gefrustreerd" te zijn door de beslissing van de festivalorganisatoren en zegt dat geen van de opgegeven redenen steek houdt. Het boek wordt niettemin in Groot-Brittanniƫ gelanceerd in april. De schrijfster Margaret Atwood heeft uit protest tegen de beslissing haar deelname aan het festival al teruggetrokken, zie The Guardian, anderen doen mogelijk hetzelfde.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 18-02-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening