Thomas Pynchon verrast met nieuwe detectiveroman

De Amerikaanse kluizenaar-schrijver Thomas Pynchon, peetvader van de postmodernisten, is alweer vriend en vijand te vlug af. In augustus komt de auteur verrassend met Inherent Vice, een 400 pagina’s tellende detectiveroman die eerst in Groot-Brittannië zal verschijnen, zo meldt The Bookseller. Uitgever Jonathan Cape voorspelt dat Pynchon daarmee “legioenen aan nieuwe lezers” zal winnen. Het boek speelt zich af in het Los Angeles van de jaren zestig, waarbij privat eye Doc Sportello zichzelf verstrikt in een web van kleurrijke personages, van surfers en rockers tot moordzuchtige woekeraars en ex-misdadigers. Sportello ontmoet er een ex-vriendin die van plan is een miljonair te schaken. Volgens de uitgever is het boek een “briljante weergave” van Los Angeles na de moordpartijen door Charles Manson en vormen seks, drugs en rock ’n roll een onverbrekelijk trio.
Pynchons laatste roman, de 1086 pagina’s tellende puzzel Against the Day, dateert van 2006 en werd met veel reserve onthaald. Ondanks alle mediaheisa kon de uitgever kon er maar 10.500 exemplaren van slijten. De intussen 71-jarige Pynchon staat er voor bekend de media te schuwen als de pest. Toen CNN hem in 1997 op het spoor kwam, antwoordde hij de betrokken journalist simpelweg: 'Wil niet spreken met journalisten. En niet is niet'. Onlangs maakte hij wel twee gastoptredens in een aflevering van The Simpsons met een zak over zijn hoofd. De Amerikaanse auteur en Nobelprijskandidaat, van wie slechts een paar foto's bekend zijn, schreef destijds met The crying of lot 49 (1966) en Gravity's Rainbow (1973) bijzonder invloedrijke romans, waarin hij hoge en lage cultuur als in een slazwierder door elkaar mengde. Wereldwijd blijven honderden academici van de straat met het ontleden van Pynchons hoogst complexe boeken.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 18-02-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening