Sudanese schrijver Tayyib Salih (80) overleden

In Londen is de Sudanees-Britse schrijver Tayyib Salih op tachtigjarige leeftijd overleden, zo meldt NRC. Tayyib Salih was een van de meest gerespecteerde Arabische romanschrijvers uit de twintigste eeuw. Hij schreef de klassieker Seizoen van de trek naar het noorden over de levens- en liefdeservaringen van een Sudanese man in het Groot-Brittannië van de jaren 1960. Het boek uit 1966 werd in de jaren 1990 in Sudan verboden door het streng islamitische regime. De Sudanese censuur was niet gecharmeerd van de beschrijvingen van het seksleven van de Sudanese intellectueel. Daarover zei Salih dat "de stal op slot was gedaan, maar dat het paard al was ontsnapt". In Salihs werk is de Arabische en Afrikaanse zoektocht naar een eigen, postkoloniale identiteit en het conflict tussen oost en west de centrale thematiek. De Arabische Literatuur Academie in de Syrische hoofdstad Damascus riep het werk in 2001 uit tot "belangrijkste Arabische roman van de twintigste eeuw".
Salih werd in 1929 geboren in een dorpje in het noorden van Sudan. Hij trok in 1952 naar Londen waar hij letteren studeerde. Na zijn studies ging hij daar werken voor de Arabische dienst van de BBC. Hij werd directeur van de drama-afdeling en zou zijn hele carrière voor de BBC blijven werken. Hij verzorgde ook lang een wekelijkse column voor de in Londen gevestigde Arabische krant Al Majalla. Van Seizoen van de trek naar het Noorden verscheen twee maanden geleden een nieuwe Nederlandse uitgave bij uitgeverij Atlas. Salih gold als een Nobelprijskandidaat. Zie het bericht bij BBC.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 19-02-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening