Anne Provoost en Ina Rilke gelauwerd met Cultuurprijzen Vlaamse Gemeenschap

In Hasselt zijn vanavond de Vlaamse Cultuurprijzen uitgereikt. De Prijs voor Algemene Culturele Verdienste ging daarbij naar barokviolist Sigiswald Kuijken. De prijs omvat een geldbedrag van 20.000 euro. Inzake literatuur ging de driejaarlijkse prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor proza naar Anne Provoost. Het was vooral vanwege haar volwassenenroman In de zon kijken dat de jury overstag ging (zie dit filmpje, waarin we onder meer een royale blik in haar boekenkast krijgen). Dat levert haar 12.500 euro op. Naast Provoost waren Tom Lanoye en Stefan Brijs genomineerd. De jury bestond uit Marc Reynebeau (voorzitter), Inan Akbas, Patrick Lateur, Ludo Abicht, Anna Luyten, Helen White en Carlos Boerjan (secretaris).
Inzake vertalingen krijgt Ina Rilke de driejaarlijkse prijs toegekend. Zij vertaalde onder meer werk van Erwin Mortier, Adriaan van Dis, Cees Nooteboom, Hafid Bouazza, Oscar van den Boogaard, Hella S. Haasse, Willem Frederik Hermans, Peter Verhelst en Connie Palmen. "Ze slaagt erin zich volledig in de auteur te verplaatsen en in de Vlaamse cultuur, terwijl ze toch de culturele verschillen schijnbaar moeiteloos neutraliseert met discrete ingrepen", aldus de jury. Rilke werkt mee aan het Expertisecentrum Literair Vertalen en verzorgt regelmatig beoordelingsrapporten voor het Vlaamse en het Nederlandse Fonds voor de Letteren. Haar vertaling The Darkroom of Damocles werd vorige week ook genomineerd in de Amerikaanse verkiezing van het Best Translated Book van de University of Rochester (zie ons vorige bericht). Ook genomineerd voor de Cultuurprijs vertalingen waren nog Alain van Crugten en Franco Paris. De jury bestond hier uit Carlo Van Baelen (voorzitter), Henri Bloemen, Lisette Keustermans, Ton Naaijkens , Désirée Schyns, Hans Vanacker, Linda De Geyter.
Vermelden we ook de bekroning van Wouter Steenhaut voor cultureel erfgoed. Steenhaut was in 1978 medeoprichter van AMSAB, het Archief en Museum van de Socialistische Arbeidersbeweging en neemt dit jaar afscheid als directeur van AMSAB-ISG.
De cultuurprijzen werden voor de zesde keer op rij uitgereikt. De onderscheidingen van de Vlaamse Gemeenschap bekronen "persoonlijkheden en organisaties die op een bijzondere manier kleur en uitstraling geven aan de cultuurbeleving in Vlaanderen". Zie ook deredactie.be (DL - foto Provoost: Claudia Van Luyck)
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 02-02-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening