'Gent krijgt bibliotheek van absoluut topniveau'

De Vlaamse regering heeft toegezegd om 25 miljoen te investeren in het Gentse bibliotheekproject aan de Waalse Krook. Daarmee komt er een stroomversnelling in het al jaren aanslepende dossier, dat Gent een bibliotheek van internationaal niveau zou moeten opleveren, die zelfs deze van Amsterdam en Seattle naar de kroon zou steken. Het project zou in het totaal 83 miljoen euro kosten. De Vlaamse regering had eerst 20 miljoen euro beloofd, maar de stad Gent had 5 miljoen euro extra gevraagd.
"Ik ben blij dat alle partijen in de Vlaamse regering hebben beslist om zich voluit achter het project te scharen", zegt Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux (SP.A) in Het Nieuwsblad. "Dit wordt iets waar mensen van ver buiten Gent naar zullen komen kijken. Een gebouw van absoluut topniveau. De Gentse Cultuurschepen Lieven Decaluwe vult aan: "Aanvankelijk hadden we een budget van 2.000 euro per vierkante meter, we trekken dat nu op naar 3.000. Dat is vergelijkbaar met de investering die ze in Seattle hebben gedaan voor hun indrukwekkende bibliotheek. Voor 2.000 euro per vierkante meter kan je een bibliotheek bouwen zoals die van Amsterdam. Ook degelijk, maar we wilden nog een ietsje meer... Qua architectuur, maar ook qua bibliotheek. We willen er alle modernste multimediatoepassingen aanbieden. Daarom is het ook zo belangrijk dat de UGent en het IBBT (Instituut voor Breedbandtechnologie) daar ook een Centrum voor Nieuwe Media uitbouwen." Opmerkelijk is dat voor het project de stad, de universiteit, de provincie, het IBBT en de Vlaamse gemeenschap samenwerken (zie hier voor beelden van de huidige locatie). Inspiratie voor het concept van de “bibliotheek van de 21ste eeuw” wordt gehaald uit de bibliotheek in Seattle (USA), La Grande Bibliothèque in Montreal (Canada) en Mediaspace Arthus in Denemarken.
Ook het zieltogende Wintercircus Mahy (in de Gentse Lammerstraat) wordt gerenoveerd en zou een woon-winkelproject worden. Dat komt voor rekening van een privé-investeerder, wat nog eens 26 miljoen zou kosten. Eerder raakte een ambitieuzer project van Gerard Mortier voor de Waalse Krooksite niet van de grond.
Voorzitter Frank Beke (ex-burgemeester van Gent) van de vzw Waalse Krook en insiders vermoeden dat weinig nu nog het project - dat een paar keer aan een zijden draadje heeft gehangen - nog in de weg zal staan. "Of het de allermooiste bibliotheek van Europa zal zijn, durf ik niet te zeggen", aldus Beke, "Maar Europese top wordt het zeker". Nog dit jaar zou een architect worden gekozen en met de bouw zou al in 2012 gestart worden, om te mikken op december 2013 als afwerkingsdatum. Momenteel is de Gentse bibliotheek gevestigd op het Gentse Zuid (foto 2). Zie intussen ook Boekendingen, die oog heeft voor het nieuws. (DL - foto 1: luchtfoto huidige situatie Waalse Krook)
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 21-02-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening