Verlamde Ierse auteur Christopher Nolan (43) overleden

In Dublin is de Ierse auteur Christopher Nolan op 43-jarige leeftijd overleden, zo melden de BBC en de Irish Times. De schrijver won de Whitbread Book of the Year Award in 1988 voor zijn autobiografische roman Under the Eye of the Clock. Nolan was bijna volledig verlamd, als gevolg van gebrek aan zuurstof tijdens de geboorte. Hij gebruikte voor het schrijven een aanwijsstok, die aan zijn voorhoofd was bevestigd en waarmee hij het toetsenbord kon bedienen, daarbij bijgestaan door zijn moeder. Nolan was enkel in staat zijn hoofd en oogleden te bewegen. Hij overleed nadat voedsel in zijn luchtwegen was terechtgekomen. "Een tekort aan zuurstof nam het leven terug dat het ook meer dan 40 jaar geleden verwoestte", zo liet zijn familie in een boodschap weten.
Nolan had - ondanks zijn handicap - al op vroege leeftijd schrijversambities. Op zijn vijftiende publiceerde hij gedichten en kortverhalen onder de titel Dam Burst of Dreams (1981), waarmee hij voor beroering zorgde in literair Ierland. Criticus John Carey omschreef het als "a jubilant, lawless debut ... he plummeted into language like an avalanche." In 1988 verscheen dan zijn autobiografie Under the Eye of the Clock, waarin hij het personage Joseph Mehan aan het woord liet. Het boek leverde hem de Whitbread Award op. Hij werd toen uitverkoren boven Ian McEwan en Seamus Heaney. In de aanvaardingsspeech, die door zijn moeder werd uitgesproken, luidde het: "I want to shout with joy. My heart is full of gratitude ... You all must realise that history is now in the making. Crippled man has taken his place on the world's literary stage." Het boek kreeg ook een toneelbewerking als Torchlight and Laser Beams. Ook zijn roman The Banyan Tree (1999), de kronieken van Minnie O'Brien, een vrouw uit Westmaeth kreeg een lovend onthaal in de kritiek.
Nolan werd talloze keren onderscheiden en werd in 1988 uitgeroepen tot Person of the Year in Ierland. Volgens Ion Trewin, zijn uitgever bij Weidenfeld & Nicolson, was Nolan druk aan het werk aan een nieuw boek. Hij bracht hulde aan "a wonderful writer" die erg levendig schreef en hem herinnerde aan James Joyce. "Nolan bleef zijn manuscripten nauwkeurig herwerken tot er iets erg geconcentreerds overbleef", aldus Trewin. In de vloed van reacties in de Ierse literaire wereld wordt Nolans moed en literaire talent geprezen. Zie ook The Guardian en The Independent.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 21-02-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening