Filosoof en auteur Jaap Kruithof (79) overleden

Op 79-jarige leeftijd is woensdagochtend in Boechout de Vlaamse filosoof Jaap Kruithof overleden. Samen met Etienne Vermeersch en Leo Apostel geldt Kruithof als een van drie eminente Vlaamse filosofen van na de Tweede Wereldoorlog. De laatste jaren werd het stil rond Kruithof, die ernstig ziek ws.
Jaap Kruithof werd geboren in Berchem uit Nederlandse protestantse ouders en was eerst van plan om dominee te worden, maar viel later van het geloof af. Tot 1995 doceerde hij het vak ethica en waardenfilosofie aan de Universiteit Gent en deed dat op onorthodoxe wijze. Kruithof, die filosofie en geschiedenis studeerde, stond bekend als een fervent pleitbezorger van het atheïsme en een openlijk criticus van het neoliberalisme en de consumptiemaatschappij. Hij was ook een geslepen, soms geagiteerd debater en een van de grondleggers van het Humanistisch Verbond. Tot zijn bekendste boeken behoren De zingever (Boom, Meppel 1968), Arbeid en Lust I en II (EPO, 1984 en 1986), De mens aan de grens (EPO, 1985), Het neoliberalisme (EPO, 2000) en Het humanisme (EPO, 2001). In de jaren zestig zorgde hij voor commotie met zijn onderzoek naar de seksuele beleving van Vlaamse jongeren. Later koos hij tijdens de 'studentenrevolte' aan het eind van de jaren zestig de zijde van de studenten en zette hij hun inspraakeisen kracht bij. Kruithof stond mee aan de basis van dierenrechtenbeweging GAIA, maar distantieerde zich later. Hij was ook een bedreven pianist. In 2007 kreeg hij nog de Prijs van het Vrijzinnig Humanisme. Zie meer details en beeldmateriaal bij deredactie.be en deze hommage van Frank Albers.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 25-02-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening