Naomi Klein eerste winnares van fors gespekte Warwick Prize

De Canadese schrijfster en journaliste Naomi Klein heeft de eerste Warwick Prize gekregen voor haar boek The Shock Doctrine, een onderzoek naar liberale economie en 'disaster capitalism.' Deze nieuwe onderscheiding is liefst 50.000 pond waard, meldt de BBC. Het geld is afkomstig van de Universiteit van Warwick en is bedoeld om boeken te erkennen die een "intellectuele, wetenschappelijke of verbeeldingrijke vooruitgang" betekenen en deze ideƫen met "veel helderheid en energie" uitdragen. Hij staat open voor fictie en non-fictie en wordt vanaf nu om de twee jaar uitgereikt. Elke keer wordt een thema belicht, dit jaar was dat 'complexiteit'. De laureate krijgt ook de gelegenheid om een tijdje door te brengen aan de University of Warwick.
Naomi Klein toonde zich erg opgetogen met de prijs ("thrilled"). Het boek argumenteert onder meer dat bedrijven en overheden chaos en rampen, zoals de tsunami, gebruiken om hun politiek door te drukken. De jury sprak van een "briljant" en "provocatief" boek. Op de shortlist stonden verder: Lisa Appignanesi - Mad, Bad, and Sad: A History of Women and the Mind Doctors from 1800; Francisco Goldman - The Art of Political Murder: Who Killed Bishop Gerardi?; Enrique Vila-Matas - Montano's Malady (De waan van Montano), Stuart Kauffman - Reinventing the Sacred: A New View of Science, Reason, and Religion; Alex Ross - The Rest Is Noise: Listening to the Twentieth Century. Zie ook The Guardian.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 25-02-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening