Carol Ann Duffy grote favoriet in verkiezing Britse Poet Laureate

De Britse dichteres Carol Ann Duffy (1955) maakt volgens bookmakers de grootste kans om verkozen te worden tot de volgende Poet Laureate, zo meldt The Guardian. Duffy was ook al favoriet in 1999, maar volgens een hardnekkig gerucht zou de toenmalige Britse premier Tony Blair persoonlijk zijn veto hebben gesteld. Duffy is een alleenstaande, lesbische moeder en Blair zou gemeend hebben dat dit de reputatie van zijn land geen goed zou doen. Naar verluidt zou Duffy nu ook zelf het ambt willen opnemen, waar ze tien jaar geleden aangaf niet geïnteresseerd te zijn. Volgens bookmakers William Hill maakt Duffy 94 procent kans om Andrew Motion op te volgen. Ook Ladbrokes schuift Duffy naar voren. Andere veelgenoemde kanshebbers zijn Simon Armitage, Wendy Cope, Roger McGough, Benjamin Zephaniah en James Fenton. De kansen van Wendy Cope zouden evenwel snel geslonken zijn na haar recente oproep om het eeuwenoude ambt van 'dichter des vaderlands' af te schaffen (zie ons eerder bericht). Als een vrouw het haalt, zou dat voor het eerst in de geschiedenis zijn. Het Britse ministerie van Cultuur, Media en Sport beraadslaagt momenteel volop om tot een shortlist te komen. Deze lijst gaat naar het kabinet van eerste minister Gordon Brown, waarna Queen Elisabeth haar finale zegen dient te geven. Carol Ann Duffy is een veelgelauwerde dichteres, die de controverse niet uit de weg gaat. Vorig jaar werd een van haar gedichten uit een bloemlezing geschrapt omdat er verwijzingen naar geweld in stonden. Daarom reageerde Duffy door in enkele stukken van Shakespeare de niet weinig voorkomende gewelddadige passages te markeren. (HC)
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 26-02-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening