'Netherland' van Joseph O'Neill wint PEN/Faulkner Award

De roman Netherland van de Iers-Turkse schrijver Joseph O'Neill (1964) heeft de PEN/Faulkner Award gewonnen, zo meldt The Guardian. Netherland, verschenen in mei 2008, werd door de meeste critici zeer lovend onthaald en werd getipt voor de Booker prize. Daar haalde de in Nederland opgegroeide O'Neill echter niet de shortlist. De roman wint nu dus de prijs van 15.000 dollar die in 1981 met het Nobelprijsgeld van William Faulkner is ingesteld. Eerdere winnaars waren E.L. Doctorow, E. Annie Proulx, Philip Roth en John Updike. Er dongen 350 boeken mee. O'Neill haalt het voor Sarah Shun-Lien Bynum (Ms. Hempel Chronicles), Susan Choi (A Person of Interest), Richard Price (Lush Life) en Ron Rash (Serena). Ook NRC Boeken was enthousiast over Netherland: "O'Neill schrijft een prachtig proza, dat maar heel soms iets te verwrongen is, en veel vaker lenig, beeldend en intelligent. En uiteindelijk het mooist over de cricketsport die overduidelijk zijn grote passie is."
Het boek is deze week in het Nederlands verschenen bij De Bezige Bij als Laagland. O'Neill is ook te gast op het komende Passa Porta festival in Brussel, op 28 en 29 maart. Vanaf eind volgende week is hij tussen 10 maart en 20 april werkzaam als writer in residence op de schrijversflat in Amsterdam.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 27-02-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening